söndag 28 maj 2017

Mer underhållning


De av mina läsare som är lite äldre minns en tid när TV inte var en självklarhet heller i Sverige. Om jag minns rätt var det TV-program på onsdagar och på helgerna här förr i tiden? Rumänsk TV var likadan, det var film på lördagar typ och barnprogram på söndag förmiddag, sen var det nyheter och statlig propaganda så klart. Det var olagligt att titta på ungerska kanaler men alla gjorde det ändå, signalen var svag och det var mer myrornas krig än kvalitetsbild men vi kunde i alla fall titta! Ungern hade det ljusår bättre än oss på alla fronter och TV-utbudet var betydligt mer lyxigt.Något av det bästa jag visste på TV var kvällssagan. Ungersk animation har varit prisbelönt i många decennier och de sände de vackraste filmerna, det var en serie med ungerska folksagor och en med berättelser från den store ungerske konungen Mátyás (Matthias Corvinus) liv. Mátyás föddes för övrigt i min hemstad Kolozsvár (Cluj) och hans födelsehus står kvar än i dag, jag gick förbi det på väg till musikskolan. 
Jag minns många av de älskade sagorna på TV men något av det bästa var ändå vinjetten till kvällsprogrammet för barn. Det var en stop motion-animerad nalle, TV-nallen, som gjorde sina kvällsbestyr före och efter sagan. Här är före- och eftervinjetten, det var små variationer men i huvudsak samma sak varje kväll (notera retromöblerna och vävtapeten!!)



Om ni vill se exempel på den vackra öppningsvinjetten för de ungerska folksagorna kommer den här, komplett med en saga om slaktardrängen Gyuri som på sin vandringsfärd möter en häxa som hyser smådjävlar i sitt hus, och som sedan räddar en vacker ungmö som inte vill bli nästa häxa. Det fina med folksagorna i denna serie är att de alltid visar dräkter, arkitektur och husgeråd från olika regioner i det historiska Ungern (som vi vet ligger stora delar i andra länder i dag, såsom Rumänien, Serbien, Ukraina och Slovakien). I detta avsnitt är det dräkter från den transsylvaniska bygden Kalotaszeg som visas upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar